Noutati
Noutati terapeutice
Data: 23/02/2012

Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului informează:
Nr.38 – 20 Februarie 2012

Intensificarea monitorizării medicamentului Fingolimod (Gilenya®)

Agenţia Europeana a Medicamentului a început o evaluare a riscurilor şi beneficiilor tratamentului cu fingolimod în urma apariţiei dovezilor post-marketing privind efectele cardiovasculare potenţiale după administrarea primei doze de medicament.
Medicamentul Fingolimod (Gilenya®) este autorizat în Uniunea Europeană pentru tratamentul sclerozei multiple recidivante la pacienţii la care afecţiunea nu a răspuns tratamentului cu beta-interferon sau la care afecţiunea este severă şi evoluează rapid.
Evaluarea şi intensificarea monitorizării după administrarea primei doze de medicament au fost iniţiate în urma raportării unor reacţii adverse cardiovasculare (bradicadie tranzitorie şi bloc atrioventricular), cât şi în urma raportării decesului unui pacient din Statele Unite în mai puţin de 24 de ore după administrarea primei doze de medicament, cauza decesului neputând fi explicată.

Pentru mai multe informaţii accesaţi paginile web oficiale ale Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Agenţiei Europene a Medicamentului.

Inhibitorii pompei de protoni relaționați cu diareea cu C. difficile

În data de 8 februarie, FDA (US Food and Drug Administration) a anunţat că utilizarea inhibitorilor pompei de protoni ar putea fi asociată cu creşterea riscului de apariţie a diareei asociate cu Clostridium difficile. Bacteria C. difficile poate cauza diaree caracterizată prin scaune apoase, dureri abdominale şi febră, pacienţii putând să dezvolte şi alte probleme mai grave la nivel intestinal.
Atenţionarea se referă atât la produsele OTC, cât şi la produsele care se eliberează pe baza prescripţiei medicale. Aceste medicamente includ: AcipHex (rabeprazol sodic), Dexilant (dexlansoprazol), Nexium (esomeprazol magnesium), Omeprazol (omeprazol) OTC, Prevacid (lansoprazol) şi OTC-ul Prevacid 24hr, Prilosec (omeprazol) şi OTC, Protonix (pantoprazol sodic), Vimovo (esomeprazol magnesium şi naproxen), Zegerid (omeprazol şi bicarbonat de sodiu) şi OTC. Dintre acestea, in Romania se comercializează mai multe medicamente conţinând omeprazol, lansoprazol, esomeprazol şi pantoprazol.
Pacienţii sunt sfătuiţi să contacteze medicul dacă se află sub tratament cu un inhibitor al pompei de protoni şi suferă de diaree persistentă sau de unul dintre simptomele date de către diareea asociată cu C. difficile (scaune apoase, dureri abdominale şi febră). De asemenea, medicii şi pacienţii sunt sfătuiţi să raporteze reacţiile adverse apărute la aceste medicamente.
Pentru informații suplimentare accesați articolul full text la adresa:

http://www.medscape.com/viewarticle/758268

Doza minimă de estradiol administrat transdermic pentru ameliorarea simptomelor din perioada de post-menopauză

Două studii publicate în luna ianuarie în jurnalul Menopause: The Journal of the North American Menopause Society arată că în cazul femeilor fără afecţiuni cronice aflate în perioada de post-menopauză, o doză de 0,75 mg de estradiol în administrare topică sub formă de gel transdermic este doza minimă utilizată pentru ameliorarea bufeurilor moderate până la severe şi a simptomelor vaginale.
Ambele studii au avut o metodologie similară, fiind studii de tip dublu-orb, randomizate, placebo controlate, primul studiu fiind de fază III, cel de-al doilea de fază IV. Acestea au inclus in total 473 de femei fără afecţiuni cronice aflate în perioada de post-menopauză şi care resimţeau cel putin şapte bufeuri moderate sau severe pe zi sau mai mult de 50 pe saptămână.
În cadrul studiului de fază III, pacientele au primit 1,5 mg estradiol, 0,75 mg estradiol (gel transdermic EstroGel 0,06%), fie au primit placebo. Pacientele incluse în studiul de faza IV au primit fie 0,375 mg, fie 0,27 mg estradiol (gelul transdermic EstroGel 0,03%) sau placebo.
Cele mai des raportate reacţii adverse detectate în cadrul studiului de fază III au fost cefaleea, diferite infecţii, dureri la nivelul sânilor, iar in cadrul studiului de fază IV insomnia şi cefaleea.
Rezultatele studiilor arată că o doză de 0,75 mg de estradiol administrat transdermic reduce semnificativ frecvenţa şi severitatea bufeurilor, ameliorează atrofia vaginală şi este bine tolerată.
Pentru mai multe informaţii puteți accesa următoarea adresă:

http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/publishahead/Transdermal_estradiol_gel_for_the_treatment_of.98865.aspx

Pentru informaţii obiective și gratuite despre medicamente, personalul Centrului vă stă la dispoziţie la adresa de e-mail cim@umfcluj.ro sau accesând rubrica „Adresează o întrebare" http://www.cim.umfcluj.ro

Drug Information Research Centre

University of Medicine and Pharmacy "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca

Pasteur Street No 6

400349 Cluj-Napoca

Phone +40 264 430368

E-mail: cim@umfcluj.ro

Web: www.cim.umfcluj.ro
NOUTATI!