Noutati
Anunt II CF Prahova
Data: 16/03/2020



Stimati colegi,

In ultimile zile se vorbeste foarte mult despre categoria de profesioniști care este cea mai expusă infectării cu coronavirus, respectiv medicii și personalul medical auxiliar. Este foarte adevărat, in aceste momente ei sunt cei mai expuși infectării, dar toată lumea, de la autorități pana la jurnaliști, uita de farmacisti, care sunt la fel de expuși infectării cu coronavirus și despre care nimeni nu vorbeste aproape deloc! Deși se vorbeste peste tot despre  medicamente, toți uita ca farmacistii sunt singurii specialiști din domeniul medicamentului, iar farmacia este profesia artei de a vindeca!

Sunt foarte mulți pacienti care in ultima vreme au luat cu asalt  farmaciile pentru a-și face stocuri de medicamente fără a mai trece pe la medic, consilierea farmacistului fiind la fel de avizata și eficientă ca și cea a medicului. Având in vedere ca personalul farmaceutic este in contact direct cu pacienții cel puțin 12 ore pe zi, iar in farmaciile cu program permanent 24 de ore și ca, spre deosebire de celelalte cadre medicale, are contact direct cu banii, vectorul perfect pentru transmiterea virusului, se impune o atenție deosebita pentru protejarea acestei categorii atat de expusă infectării. In sensul celor de msi sus, ar fi de dorit ca pacienții sa achite contravaloarea medicamentelor  folosind cardul bancar in locul banilor.

Casele de asigurări de sanatate trebuie sa achite cu celeritate facturile pentru medicamentele eliberate din farmacii, termenul de 4 luni, intarziere cu care facturile sunt achitate in prezent, fiind imposibil de suportat in condițiile actuale.

Inainte de anul 1989, mobilierul din farmacii avea o forma specifica, mesele de lucru fiind prevăzute cu geamuri din sticla, care separeu spațiul de lucru al farmacistului, de spațiul in care așteptau pacientii, protejând  cadrele farmaceutice de contactul cu respirația pacienților. Avându-se in vedere ca modernizarea farmaciilor a dus la eliminarea acestor geamuri de protecție, este obligatoriu ca patronii farmaciilor sa atașeze counterelor (meselor de lucru) din farmacii geamuri de sticla sau plastic pentru protecția personalului. Nu in ultimul rând, personalului farmaceutic trebuie sa i se asigure echipamentul de protectie corespunzător, măști si mănuși de protecție, precum și soluții dezinfectante atât pentru incinta farmaciilor, cât și pentru cadrele farmaceutice.

Pacienții trebuie sa evite aglomerația din farmacii și sa între in incinta in număr cat mai mic, maxim 3-5 persoane in functie de dimensiune spațiului farmaciei, pentru ca numai pastrarea unor reguli de conduita civilizata va face ca aceștia sa beneficieze de servicii farmaceutice de calitate.

Nu trebuie uitat ca in cazul contaminării cadrelor farmaceutice cu coronavirus, acestea vor trebui izolate și plasate in carantina, ceea ce va duce la închiderea farmaciilor, consecința imediata fiind imposibilitatea aprovizionării cu medicamente a populației. Nu uitați, protejând cadrele farmaceutice de contaminarea cu coronavirus, va protejați de fapt pe dumneavoastra!
NOUTATI!